Madeş Metal

Madeş Metal CEO’su Ozan Vural:
“2025 yılına kadar 2 tanesi yurtiçinde ve 1 tanesi
yurtdışında olmak üzere 3 ayrı çelik servis merkezi daha kurmayı ve pazarımızı genişletmeyi planlıyoruz”
Türkiye’nin en modern çelik servis merkezleri arasında en üst sıralarda yer alan Madeş Metal, ihracatçı kimliği ile başta Balkan ve Orta Avrupa ülkeleri olmak üzere yaklaşık 26 ülkeye ihracat yapıyor. Önümüzdeki yıl 45. yıllarını dolduracaklarını belirten Madeş Metal CEO’su Ozan Vural, yeni yatırımlarının da devam edeceğini vurguladı. Vural, firmaları ve hedefleri ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
Firmanızın yolculuğunu kısaca özetler misiniz? Üretim, istihdam ve satış anlamında nasıl başladınız, nereye geldiniz?
Madeş Metal, 1978 yılında Yusuf Vural tarafından İstanbul Bayrampaşa’da kurulmuştur. 2018 yılına kadar Şekerpınar OSB’de, 2018’den beri de fabrikamız Dilovası Makine OSB’de yeni yerinde hizmet vermektedir. 2023 yılında sektörde 45. senemizi dolduruyoruz, gururluyuz.
Sektöre ilk olarak trader olarak başladık fakat yıllar içerisinde farklı sektörlere üretim yapan, yurtiçi ve yurtdışı ofislerimiz ile yaklaşık 100 kişiye istihdam sağlayan bir firma haline geldik.
Uzun yıllardır Türkiye’deki ve dünyadaki demir çelik üreticilerinin önemli bir iş ortağı olarak sektördeki konumumuzu koruyoruz. Son 2 yılda başta Balkan ve Orta Avrupa ülkeleri olmak üzere yaklaşık 26 ülkeye ihracat yaparak Türkiye çelik ihracatçıları soğuk yassı çelik ve yassı kaplamalı sac ihracatında ilk 20 şirket arasında yer alıyoruz.
Çelik servis merkezi faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
20.000 m² olan fabrikamızda yıllık 200.000 mt. kapasiteli çelik servis merkezimizde galvanizli, boyalı, DKP, siyah ve asitli sac ürün grupları satışına yönelik 5 adet dilme hattı, 3 adet boy kesme hattı, 2 adet trapez, 2 adet oluk ve stor hatlarımız mevcuttur. Ayrıca bünyemizde 100.000 mt. kapasiteli geri dönüşüm tesisimiz de bulunmaktadır.
İnce dilme hatlarımızda 10 mm genişliğe kadar leveller üniteli boy kesme hatlarımızda ise beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine hizmet sağlıyoruz. DX51 kaliteden DX56 kaliteye, S220 kaliteden S450 kaliteye kadar farklı sektörlerin kullandığı çeşitli kaliteleri işleyebilmekteyiz.
Neden tercih ediliyorsunuz? Ürün ve hizmet kaliteniz konusunu değerlendirir misiniz?
“Neden tercih edilmeliyiz” sorusunu biz de kendimize her gün soruyor ve bu cevaplar ışığında kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz.
Müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitemizi arttırmak birinci önceliğimiz.
Öncelikle müşterilerimizin taleplerine son derece hızlı cevap vermenin yanı sıra yine aynı hızda üretim yapıp, teslimatını gerçekleştiriyoruz.
Ayrıca müşterilerimizin zamanında teslimatını gerçekleştiren bir şirket olarak sektörde ciddi bir çözüm ortağı olmamızla gurur duyuyoruz.
Ülkemizde çok büyük üretici firmalar ve bizim gibi çelik servis merkezi hizmeti veren firmalar var. Bunların arasında farklılık yaratacak şekilde hem kendimizi hem de ekibimizi sürekli geliştiriyoruz. Şirket çalışanlarımıza ve yönetici ekibimize düzenli olarak satış-pazarlama ve yöneticilik eğitimleri aldırıyoruz.
Ayrıca yurt içi ve dışındaki müşterilerimize ziyaretler düzenliyor, onların ihtiyaçlarını dinliyor ve karşılıklı ticaretimizi güçlendirmek için farklı satış yöntemleri geliştiriyoruz.
Yönetim olarak önümüzdeki döneme yönelik vizyonunuz ve hedefiniz nelerdir?
Önümüzdeki dönemde sadece ülkemizde değil yurtdışı piyasasındaki konumumuzu korumayı ve geliştirmeyi ayrıca hem ürün gamımızı hem de tonajımızı arttırmayı hedefliyoruz.
2025 yılına kadar 2 tanesi yurtiçinde ve 1 tanesi yurtdışında olmak üzere 3 ayrı çelik servis merkezi daha kurmayı ve pazarımızı genişletmeyi planlıyoruz.
Ayrıca 2023 yılında SAP S/4 HANA altyapısı kullanan ilk Çelik Servis Merkezi olacağız. Bu sayede tedarikçilerimiz ve tüm paydaşlarımızla daha koordineli ve uyumlu bir şekilde hizmetimizi geliştireceğiz.
Büyük kapasiteli üretici firmalar da ÇSM hizmeti vermeye başladı. Bu durumun ÇSM sektörü/firmaları ve tüketiciler açısından eksileri-artıları nelerdir?
Türkiye’deki üreticilerin ÇSM‘lere bakışı Avrupa’daki üreticilerden maalesef çok farklı.
Avrupa’daki büyük üreticiler mevcut ÇSM’lerle işbirliği içerisinde ama Türkiye’deki üreticiler mevcut ÇSM’ler ile işbirliği yapmaktansa kendi çelik servis merkezlerini kurmayı tercih ediyorlar. Büyük tonaj hedefleri olan üreticilerin, ÇSM hizmeti vermelerini bir çelişki olarak görüyorum. Mevcut ÇSM’ler ile iş birliği yapmalarının asıl hedeflerine odaklanmaları açısından daha faydalı olacağını düşünüyorum.
Güncel gelişmeler ve sorunlarınız konusunda değerlendirmelerinizi paylaşır mısınız?
Geçirdiğimiz pandemi süreci ve sonrasında Ukrayna- Rusya Savaşının getirdiği küresel riskler, enerji fiyatlarındaki beklenen yükselişler nedeniyle 2023 gerek sektörümüz gerekse firmamız için zor bir yıl olacak. Tüm bu zorluklara rağmen önümüzdeki sene içinde büyüme hedefimizi gerçekleştirmek için ekibimizle birlikte daha çok çalışıyor olacağız.